小心致命蕁麻疹 ( 風疹 ) ! ! !

Write By: kim Published In: Created Date: 2017-09-10 Hits: 114 Comment: 0

若蕁麻疹出現在較深層部位時,皮膚的腫脹便會加厚,出現「血管神經性水腫」,常見於眼皮、嘴唇及手腳掌位置。但若同時出現呼吸困難、心律失常,甚至休克等情況,是一種潛在致命的全身過敏性反應,要立即尋求救援。所以話,小病唔可以睇小 ! ! !

 

而且,要記住少食易致敏食物,如甲殼類海鮮、高蛋白質食物如牛奶、芝士及蛋等,亦要避免不當或過量使用易致敏的藥物,例如抗生素、止痛藥等,生活起居亦唔可以接觸動物的毛屑和塵蟎,以及別身處冷熱溫差較大的環境。

要根治當然唔係一朝一夕既事,金銀花身體止痕舒緩露只少可以幫到你馬上止癢

同濕疹唔同,誘發風疹的原因是,血管內的肥大細胞(Mast Cell)受敏感物刺激,分解組織胺(Histamines)多了,令皮膚出現風疹塊或血管性水腫,又痕又熱。

由於肥大細胞在黃昏後較活躍,釋放更多組織胺,往往令人晚上特別痕癢,無法入睡。若病徵持續少於6個星期,即屬急性風疹。致敏原因大部分來自食物或藥物,例如花生、海鮮或酒精,或者某些抗生素、抗炎藥或消炎止痛藥,受刺激後幾小時至一星期內爆發。

金銀花確實對風疹有舒緩作用,起碼唔使痕到訓唔到覺,但係要永遠唔番發,要起居飲食配合,如果想一枝金銀花舒緩露就走天涯,睇怕就唔岩用喇

Leave A Comment

Captcha