唔用起泡劑幫你每月賺番幾千元? 物理性起泡你又聽過未?

Write By: kim Published In: Created Date: 2017-09-10 Hits: 97 Comment: 0

原來,唔講你唔知,係實驗室,首先要用SLS、SLES依的化學起泡劑刺激肌膚,然後再揸番面霜精華素測試功效,睇下work唔work,即係話,只要你唔用SLS、SLES依的化學起泡劑,咁就可以省番好多昂貴既保養品,條數好襟計 ! ! !

我地辛辛苦苦既血汗錢就係咁樣比人呃左 ! ! !咁樣,唔用SLS、SLES依的化學起泡劑,用天然的起泡劑就可以了嗎? 好似係椰子油起泡劑咁,真的是對我們無害嗎?

1.椰子油起泡劑的化學品風險分數是5 (最高是10),被普遍認為是天然的起泡劑,其實化學名稱是烷基醯胺甜菜鹼 (Cocoamidopropyl Betaine),是人工合成的界面活性劑,由古柯葉(cocamide) 及甜菜鹼(Betaine) 所製成。
椰子油起泡劑的化學品風險分數是5,算是中規中矩,的確比SLS及SLES溫和,但是會刺激肺、皮膚、眼,有些人可能會有過敏反應,包括濕疹 (好多人有 ! ! ) 、牛皮癬、酒渣鼻、接觸性皮膚炎、皮疹、灼熱起泡、搔癢、眼睛刺痛、眼睛長期乾燥過敏。

在2004年,美國接觸性皮炎協會將椰油酰胺丙基甜菜鹼評為年度過敏原。在高溫和酸性條件下(350度以上),或者pH3.5或更低時,它可以形成致癌的亞硝胺。

2.* 唔用起泡劑照樣洗到?

本地天然護膚品牌Kimature的全線洗護產品沒有SLS、SLES依的化學起泡劑刺激,亦沒有椰子油起泡劑,咁可以點洗得乾淨?

好似係洗面乳、洗水液、沐浴露,Kimatur的配方都是不起泡的,普遍客人都唔覺得有問題,照樣都洗到,而且用SLS、SLES依的化學起泡劑係會對皮膚帶來傷害,要用多好多面霜精華素先補得番,為了皮膚及荷包著想,好多人都慢慢習慣了不用起泡劑。

唯獨是冇起泡既洗頭水,始終令人難以習慣。

3. * 洗頭水唔用起泡劑可以點洗頭?

一開始Kimature推出既係冇起泡洗頭水,深受用慣了天然產品的人士喜愛,可惜對於習慣左起泡的一般人,始終難以習慣。Kimature的創辦人Kim一直苦於這個問題,直到有一天佢終於唸到其實要起泡唔一定要用起泡劑,只要洗頭髮時,弄濕起泡袋,將洗頭水唧到起泡袋上搓揉出泡泡,便可以滿足客人需要泡泡的心理因素,同時不用加起泡劑。

(有趣小知識 : 點點解我地一定要起泡先安樂 ? 100年前的人,一直都係用番皂,因為無咩泡,賣得唔好,當時廠商咪加d化學起泡劑,不斷咁教人咁樣洗頭先乾淨,結果我地身體由細到大都習慣左有泡先至係乾淨嘅訊號。)

4. *Kimature的新洗髮套裝有什麼特色?

Kimature的艾草洗頭水採用本地農場有機艾草,用艾草洗頭可以減少脫髮,脫髮大多都是和溢脂性皮炎有關,艾草是一種抗真菌中藥,含有1.8-桉葉素、α-側柏酮、倍半萜烯醇及其酯,可治療溢脂性皮炎,對於減少脫髮效果明顯,長期洗的話,可以加快頭部的血液循環,有相當的護髮效果。

而桑葉亦都係中醫師推薦既防脫髮、促生髮中草藥,Kimature的桑葉養髮液配上艾草強髮柔順洗髮露,可以為頭髮注入營養的同時,亦不會使到頭髮扁塌,既可止頭癢、頭屑, 除臭抗菌, 更能改善乾旱毛燥或糾結髮質,塑造光澤富彈性兼蓬鬆空氣感造型。而且先養髮可先洗鬆髮絲,使到稍後洗髮露可均衡塗到每根頭髮上。

洗髮時, 弄濕起泡袋, 頭髮及肩的長髮人士建議按8-10下洗髮露到起泡袋, 而頭髮至耳的短髮人士者者則建議按4-6下到起泡袋, 可搓揉出泡泡,綿密的質感可溫和潔淨頭皮,泡泡摸起來更充滿彈性,洗頭都變成視覺與觸覺雙重享受。

平常我們的洗髮步驟,都是先用洗髮水後用護髮素,但其實無論怎麼沖洗,最後都無法完全洗掉護髮素,所以殘留的護髮素會容易讓頭髮下垂,變得油膩扁塌。相反,掉轉洗髮順序,令髮絲先得到護髮素滋養,讓它們「食飽」營養後,再進行洗髮的步驟,可以令到髮絲柔潤順滑,讓稀薄、幼細,粗糙、油膩煥然一新。

• STEP 1 養髮液:先塗頭皮, 再塗髮根, 最後塗到髮尾,全面滋潤髮絲,可按摩3至5分鐘,讓整個頭部盡情吸收營養。

• STEP 2 洗髮露:將養髮液以暖水沖走,再全頭用上洗髮露洗淨頭部,徹底洗淨頭髮。

5. *幫助自己,亦幫助到社企同埋本地農夫

Kimature產品可以係社企天經地義生活館買到,而且Kimature會回饋15%收入予生活館作社企營運,真真正正出錢出力幫助社企,雖然Kimature係一個本地既新品牌,亦希望可以盡社會責任,唔希望只係識賺錢,可以幫到需要幫助既人。

同時,Kimature使用本地有機農場既青草藥及天然植物作原材料,例如艾草、益母草、到手香、洛神花等等,開發一系列天然、純素、無動物測試的護膚品及美容產品,不含化學農藥肥料及致敏源,改善敏感肌膚,適合孕婦,媽媽,嬰兒及濕患者使用,同時回饋本地有機農業,為本地有機農業製造更多收入來源。

Leave A Comment

Captcha